Pokračujeme v seznamování čtenářů s nejčastějšími kosmetickými složkami korejské péče. Dnes si povíme o produktu, který dokáže eliminovat hyperpigmentace, nadměrnou tvorbu melaninu a pleť nejen zesvětlit, ale i výrazně omladit. Ano, mluvíme o arbutinu – jedné z nejaktivnějších složek kosmetiky vyráběné v Koreji. Pojďme zjistit tajemství jeho účinnosti a proč je arbutin tak široce používán v kosmetologii.

Co je arbutin

Arbutin je přírodní složka syntetizovaná z rostlinných extraktů – moruše, bergenie nebo brusinky. Ale častěji se pro tyto účely používá medvědice, cenná léčivá rostlina s obrovským seznamem prospěšných vlastností.

Označuje ether – glykosid, derivát hydrochinonu rostlinného původu. Aktivně se používá v kosmetologii pro výrobu produktů pro zesvětlení pokožky díky svému mírnému, bezpečnému účinku. Nemá karcinogenní nebo toxickou zátěž.

Mechanismus účinku arbutinu spočívá v inhibici produkce tyrosinázy, enzymu, který katalyzuje syntézu melaninu. Díky tomu je inhibován proces tmavnutí kožního pigmentu, pihy a skvrny se zesvětlují, hranice jsou rozmazané a tón pleti je jednotný.

To není jediná léčivá vlastnost arbutinu v kosmetice. Komponenta má antiseptické, adstringentní vlastnosti, zklidňuje zánětlivé procesy, odstraňuje otoky tkání.

Vzhledem ke svým vlastnostem se arbutin v kosmetice používá ve složení antiseptických, bělících a anti-aging produktů. A také prostředky pro bezpečné opalování.

Složení arbutinu a formy používané v kosmetice

Arbutin je také známý jako hydrochinon-beta D. Hydrochinon je uznáván jako toxická látka, proto je jeho použití v čisté formě zakázáno. Pro kosmetické účely se používají výhradně odvozené formy.

Přípustná koncentrace arbutinu v kosmetice je 0,1 – 3% v závislosti na typu produktu.

Příznivé vlastnosti arbutinu

Kromě svých výrazných vlastností zesvětlujících pokožku, vyjádřených snížením produkce melaninu, poskytuje arbutin ochranu před UV zářením. Použití kosmetiky s komponentem má následující účinek:

Arbutin eliminuje typy pigmentace bez ohledu na původ. V korejské kosmetice nahrazuje agresivnější bělící složky. Navíc působí bezpečně a chrání pokožku před negativními účinky ultrafialového záření.

Kontraindikace

Arbutin neškodí pokožce, jeho použití je zcela bezpečné za předpokladu individuální nesnášenlivosti složky nebo jiných látek v produktu. Pokud máte přecitlivělost nebo sklon k alergiím, doporučuje se před prvním použitím provést test.

Jsou známy vzácné případy nežádoucích účinků – zarudnutí, podráždění, vyrážka a svědění. V případě negativní reakce musíte přípravek přestat používat.

ČTĚTE VÍCE
Jak vypadají pánské mokasíny?

Špičkové korejské produkty s arbutinem

V Koreji je hlavní důraz kladen na zesvětlení a zvlhčení pokožky díky vysoké sluneční aktivitě. Výrobci přidávají arbutin do kompozic péče a dekorativních výrobků. Podívejme se na TOP oblíbené produkty založené na komponentě. Série proti stárnutí vede žebříček.

Some By Mi V10 Vitamin Tone – UP Cream

Cena je od 1509 rublů.

Rozjasňující krém s 10 vitamíny se silným účinkem proti hyperpigmentaci, skvrnám po akné, pihám a nejednotnému tónu pleti. Receptura je založena na růžovém hydrolátu, arbutinu, alantoinu, niacinamidu, extraktech a olejích z více než dvaceti rostlin. Vhodné jako podklad pod make-up. Osvěžuje a vyrovnává tón pleti, rozmazává všechny pigmentované oblasti a dodává zdravou barvu a sytost. Má omlazující a zpevňující účinek, stimuluje procesy obnovy buněk, účinně stahuje póry a chrání před UV zářením. Jemná krémová textura se snadno vstřebává bez zanechání filmu.

Secret Key Snail Repairing Eye Cream

Cena je od 780 rublů.

Pokožka kolem očí je nejtenčí a nejjemnější – objevují se první známky stárnutí v podobě notoricky známých „vráních nohou“, otoků a tmavých kruhů. Krém se šnečím mucinem, arbutinem, makadamiovým olejem a jojobovým olejem komplexně bojuje proti všem známkám stárnutí. Již po týdnu používání jsou patrné první výsledky – mikroreliéf je vyhlazený, pokožka je napnutá a dekorativní oční kosmetika je hladší.

Secret Skin Talking CC krém SPF50+ PA+++

Cena je od 640 rublů.

Jemný CC krém se zářivým finishem dodává pleti lehký, rovnoměrný tón bez přechodů. Pomáhá skrýt nedokonalosti, dokonale se přizpůsobí přirozenému odstínu, poskytuje ochranu před UV zářením a agresivními vnějšími faktory. Kromě toho pečuje o pokožku, zesvětluje pigmentaci, zvyšuje turgor a omlazuje. Díky zvýšené odolnosti dodává obličeji rovnoměrný tón a zářivý vzhled po dlouhou dobu.

Je to skin Power 10 WH Effector

Cena je od 880 rublů.

Pro ty, kteří chtějí mít jednotný tón pleti bez post-akné, pih a pigmentací, vyvinula značka It’s Skin inovativní aktivní sérum. Jen jeden chod odstraní nedokonalosti a nedokonalosti pleti na dlouhou dobu. Receptura je založena na arbutinu, kyselině polyglutamové, heřmánku a výtažcích z kořene lékořice. Tekutá konzistence se dobře roztírá po pokožce, rychle se vstřebává, nezpůsobuje podráždění ani jiné vedlejší účinky. Urychluje regeneraci tkání, podporuje intenzivní hydrataci dermis, čímž se vyrovnává mikroreliéf a zvyšuje turgor. Vhodné pro všechny typy pleti.

ČTĚTE VÍCE
Co přinášejí turisté z Číny?

Some By Mi Yuja Niacin rozjasňující peelingový gel

Cena je od 1300 rublů.

Jemný peelingový váleček, který je vhodný i pro citlivou pleť od korejské značky Some By Mi, na bázi citrusových a ovocných kyselin, arbutinu, madecassosidu, jemně a šetrně pečuje o pleť. Komponenty v produktu jemně čistí pokožku, hojí a zlepšují pokožku při každé proceduře. Peelingový gel je navržen tak, aby vyhovoval potřebám všech typů pleti, včetně problematické a citlivé. Dokonale vyrovnává tón, eliminuje černé tečky a pigmentaci. Obohacený o rostlinné výtažky a kyseliny, obsahuje masivní podíl vitamínu C, který pokožku vyživuje a projasňuje.

Jako bělící činidlo nemá arbutin obdoby v odstraňování pigmentace tím nejjemnějším způsobem. Díky svému působení na buněčné úrovni neničí ochrannou vrstvu dermis. Podle recenzí mnoha lidem s hyperpigmentací pokožky pomohla kosmetika na bázi arbutinu. Pokud vaše pleť potřebuje zesvětlit a odstranit stařecké skvrny, které vznikly z různých důvodů, můžete si bezpečně zakoupit přípravky s obsahem arbutinu a těšit se z dlouhodobých výsledků.

SLOUČENINA ZE SKUPINY FENOLICKÝCH GLYKOSIDŮ – ARBUTIN: PŘÍRODNÍ ZDROJE, STRUKTURA, BIOLOGICKÁ ROLE

Romenskaya E.R. 1
1 Orenburgská státní lékařská univerzita
Práce ve formátu PDF

Text práce je umístěn bez obrázků a vzorců.
Plná verze práce je k dispozici v záložce “Job Files” ve formátu PDF

Fenolové sloučeniny hrají důležitou roli v procesech dýchání rostlin. Účastní se redoxních reakcí a jsou prostředníky mezi vodíkem dýchacího substrátu a kyslíkem. Výrazná antioxidační aktivita mnoha fenolů a fenolových glykosidů je široce známá. V tomto ohledu jsou tyto sloučeniny široce používány v lékařství, kosmetologii a potravinářském průmyslu [2].

Fenoglykosidy jsou skupinou glykosidů, jejichž aglykonem (nesacharidovou částí) jsou fenoly, které působí dezinfekčně na dýchací, močové a pohlavní cesty. Fenolické sloučeniny obsahují aromatické kruhy s hydroxylovou skupinou a nacházejí se v různých částech mnoha rostlin – listech, květech (dodávají jim barvu a vůni), plodech [1, 6]. Jedním z fenologlykosidů široce rozšířených v rostlinách používaných v lékařství a kosmetologii je arbutin [6].

Arbutin (arbutosid, vaccinin nebo ericolin) je glykosid fenolického typu, složení C12Н16О7·Н2O, (β-D-glukopyranosid), patří do skupiny aryl-β-glykosidů (derivát hydrochinonu) [3]. Název podle nomenklatury IUPAC: (2R, 3S, 4S, 5R, 6S)-2 hydroxymethyl-6-(4-hydroxyfenoxy) oxan-3,4,5-triol (obr. 1) [3, 6].

ČTĚTE VÍCE
Kdo koupil mango v Rusku?

Obrázek 1. Chemická struktura arbutinu.

Přírodní zdroje arbutinu jsou: brusinky (Vaccinium vitis-idaea, L.), medvědice (Arctostaphylos uva-ursi, L. Spreng), bergénie tlustolistá (Bergénia crassifulia). Arbutin snadno oxiduje, zejména v alkalickém prostředí, za vzniku sloučenin s chinoidní strukturou. V období rašení a kvetení se v surovinách medvědice a brusinek hromadí hydrochinon, který při sušení surovin prochází oxidací na chinony – tmavé pigmenty, v důsledku čehož se suroviny připravené v období květu obracejí černá [5].

Arbutin je fenologlykosid, a proto se enzymem arbutázou rozkládá na glukózu, hydrochinon a vodu. Je známo, že mnoho rostlin, které mají antioxidační účinek, obsahuje jak arbutin, tak hydrochinon. Bylo prokázáno, že arbutin inhibuje peroxidaci kyseliny linolové a zachycuje volné radikály v bezbuněčných systémech in vitro (mimo tělo). Existují důkazy, že arbutin může chránit pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály. Zároveň v experimentech in vivo (v těle) bylo zjištěno, že odvary z medvědice vykazují antihypoxický účinek díky obsahu hydrochinonu v rostlině [2]. Je pravděpodobné, že hydrochinon má vliv na některé metabolické procesy, absorpci kyslíku tkáněmi, hladinu glukózy v krvi a další.

Experimenty ukázaly, že arbutin a hydrochinon jsou schopny ovlivňovat procesy oxidace volných radikálů v krvi krys. Tak, odhaleno v experimentech in vivo prudký pokles oxidační aktivity ukazuje na pokles koncentrace volných radikálů v plazmě. To může znamenat, že hydrochinon má přímou antiradikálovou aktivitu, což mu umožňuje působit jako lapač produktů oxidace volných radikálů. Naproti tomu zavedení arbutinu do krve vede ke zvýšení oxidačního stavu. Současně se výrazně změnila celková antioxidační aktivita krve směrem dolů, což jasně naznačovalo aktivaci procesů neenzymatické antioxidační obrany organismu, kterou zajišťují některé ve vodě rozpustné sloučeniny v krevní plazmě (askorbát, glutathion, kyselina močová) a řada v tucích rozpustných složek v buněčných membránách (α-tokoferol, retinol a řada dalších). Existují důkazy, že všechny neenzymatické antioxidanty, které neutralizují reaktivní formy kyslíku (ROS), mohou tvořit radikálové deriváty. Prooxidační účinek arbutinu je způsoben akumulací oxidačních derivátů fenolových glykosidů vznikajících při neutralizaci volných radikálů [2, 3, 4].

Z výše uvedených příkladů lze tvrdit, že antioxidační účinek hydrochinonu je vyšší než u arbutinu a podle kvantově chemické analýzy je potvrzena vyšší antiradikálová aktivita hydrochinonu, která 30krát převyšuje aktivitu arbutinu [2].

ČTĚTE VÍCE
Jak akné ovlivňuje psychiku?

Rozdílné směry aktivity arbutinu a hydrochinonu jsou zřejmě způsobeny jejich chemickou strukturou.

Hydrochinon označuje látky se zvláště pohyblivým (labilním) vodíkem v hydroxylové skupině. Vysoká reaktivita hydrochinonu umožňuje aktivní interakci s volnými radikály v biologických tekutinách, tento efekt byl prokázán na příkladu snížení koncentrace ROS v krvi potkanů. V tomto případě převažovala v krvi antioxidační aktivita hydrochinonu. Protože arbutin má na rozdíl od hydrochinonu glukózový zbytek, lze předpokládat, že rozdíl v účincích těchto sloučenin je vysvětlen právě fragmentem glykonu (sacharidová část glykosidu). Arbutin je ve srovnání s hydrochinonem odolnější vůči oxidaci, což umožňuje jeho transport v nezměněné podobě do ledvin. Díky aglykonu se arbutin hůře resorbuje v ledvinových tubulech, kde se tak může hromadit. Strukturální vlastnosti arbutinu mu umožňují interakci s buněčnými membránami, což by mělo zvýšit jeho účinek na procesy oxidace volných radikálů v ledvinách. Samotná glukóza má antioxidační aktivitu, která zesiluje účinek arbutinu [1, 6].

V experimentech in vivo Bylo prokázáno, že hydrochinon a arbutin mají výraznou aktivitu proti procesům oxidace volných radikálů. Rozdíly ve struktuře zároveň poskytují látkám jiný charakter tohoto působení. Bylo zjištěno, že hydrochinon má přímý antioxidační účinek. Arbutin má spolu se svým prooxidačním účinkem antioxidační aktivitu díky aktivaci neenzymatických antioxidačních obranných faktorů [2].

Navzdory experimentálně potvrzené výrazné antioxidační aktivitě, kterou vykazuje arbutin a jeho aglykonová část, hydrochinon, zůstávají otázky týkající se bezpečnosti této sloučeniny. Jsou způsobeny především tím, že arbutin může být pod vlivem střevní mikroflóry zdrojem hydrochinonu. Bylo prokázáno, že hydrochinon provokuje rozvoj maligních nádorů a má mutagenní účinek [4]. Je však třeba poznamenat, že arbutin jako biologicky aktivní látka s diuretickou aktivitou má výhody oproti řadě syntetických léků, protože stejně jako většina přírodních sloučenin může mít komplexní účinek na tělo. Je známo, že arbutin má kromě antioxidačních vlastností i protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Kombinace mírné diuretické aktivity s absencí elektrolytové nerovnováhy s uvedenými účinky je mimořádně důležitá při léčbě řady zánětlivých onemocnění močového systému. V souvislosti s výše uvedeným je mimořádně důležité vzít v úvahu dvojí povahu fenolglykosidu arbutinu, když je nutné použít rostlinné léčivé suroviny nebo syntetické přípravky obsahující danou sloučeninu.

ČTĚTE VÍCE
Jak správně používat kakaové máslo na obličej?

Voloboy N.L. Vztah mezi farmakologickou aktivitou arbutinu a jeho elektronovou strukturou. – autorský abstrakt diss. Ph.D. biol. Sci. – Tomsk. – 2013. – 35 s.

Zamyatina S.V. Vliv rostlinných přípravků s protizánětlivou aktivitou na procesy oxidace volných radikálů. – Barnaul, 2006. – S. 13.

Kovalev M.V. Farmakognózie se základy rostlinné biochemie. – Charkov: nakladatelství „Prapor“, 1997. – 703 s.

Lubsandorzhieva P.B. Obsah fenologlykosidu arbutinu ve vícesložkových přípravcích. – Siberian Medical Journal, 2008. – č. 5. – s. 77-79.

Nikolajevna. Tradiční aspekty bylinné medicíny. – Riga, 1997. – 445 s.

Fizer L. Organická chemie. – M.: Chemie, 1970. – ročník II. – 800 s.

 Vyjadřuji svou vděčnost Čl. učitel katedry biologie Orenburgské státní lékařské univerzity Osinkina T.V. za pomoc při přípravě této práce.