Glycerol (chemický vzorec C3H8O3), neboli glycerol, je organická sloučenina ze skupiny alkoholů. Konzistence je hmota podobná síře, průhledná, na dotek mastná a má nasládlou chuť. Skvěle se kombinuje s vodou a rozpouští tuky. Glycerin vzniká jako vedlejší produkt procesu výroby mýdla, i když jej lze vyrobit i synteticky.

Molekulární vzorec glycerolu

Bezbarvá, viskózní kapalina bez zápachu

290 °C (554 °F) při atmosférickém tlaku

Pro své univerzální vlastnosti našel uplatnění v mnoha oblastech. Ve farmacii je hlavní složkou očních kapek, v kosmetice je složkou pečující a dekorativní kosmetiky, používá se jako zvlhčovač a konzistence tvořící prostředek, zabraňuje vysychání krémů a rtěnek. Glycerin se používá také v automobilovém průmyslu a kožedělné výrobě.

Glycerol je v biologických systémech považován za meziprodukt v metabolismu sacharidů a lipidů, protože přebytek sacharidů může být přeměněn na mastné kyseliny s dlouhým řetězcem a esterifikován třemi hydroxylovými skupinami.

Glycerol může ovlivňovat imunitní reakce těla prostřednictvím histaminů, zvýšením tvorby protilátek a zvýšením aktivity imunitních buněk, a proto je klasifikován jako alergen.

Jak se glycerin liší od glycerolu?

Glycerol a glycerin jsou stejné chemikálie. Glycerol je nejběžnější termín používaný v průmyslu a vědeckém výzkumu, zatímco glycerol je název používaný v biologii a medicíně. V obou případech mluvíme o trojmocném alkoholu se vzorcem C3H8O3, který má hydratační vlastnosti a je široce používán v kosmetickém, farmaceutickém a potravinářském průmyslu.

Glycerinové otevírání

Glycerin náhodně objevil v roce 1779 švédský chemik Carl Wilhelm Scheele zahřátím olivového oleje s oxidem olovnatým.

Při svých pokusech objevil ve vodě rozpustnou látku se sladkou chutí. Jednalo se o první zaznamenané chemické uvolnění glycerolu.

V roce 1836 francouzský vědec Pelouz vysvětlil chemický vzorec glycerinu. Navrhl empirický vzorec C3H8O3. O padesát let později byl přijat strukturní vzorec C3H5(OH)3, založený na práci dvou vědců, Berthelota a Lucea.

Glycerin získal ekonomický a průmyslový význam na konci 19. století, kdy byl poprvé použit k výrobě dynamitu. Během této doby si Alfred Nobel nechal patentovat nechvalně známý nitroglycerin.

Glycerin – způsoby výroby

Glycerin můžeme rozdělit na přírodní a syntetický. Syntetický glycerin se vyrábí z propylenu. Na druhou stranu přírodní glycerin může být živočišného původu – v takovém případě je vyroben z živočišného tuku nebo rostlinného původu. Pokud potřebujete koupit glycerin, vybírejte mezi těmito druhy.

ČTĚTE VÍCE
Co mám koupit tátovi za dárek?

Glycerol se získává především z rostlinných a živočišných zdrojů, kde je ve formě triglyceridů. Tyto sloučeniny jsou estery glycerolu obsahující karboxylové kyseliny s dlouhým řetězcem. Rostlinným zdrojem glycerinu jsou obvykle sójové boby nebo palmy. Dalším zdrojem jsou živočišné tuky.

Glycerin lze také různými způsoby vyrábět z propylenu, což je tříuhlíková petrochemická látka s dvojnými vazbami.

Použití glycerinu

Glycerin se používá v mnoha průmyslových odvětvích. Používá se ve farmaceutickém průmyslu, kosmetice a výrobcích osobní péče, pryskyřic, detergentů, plastů a jako zvlhčovadlo v potravinách.

Glycerin se používá v kosmetický průmysl jako prostředek pro kontrolu vlhkosti a pro zlepšení konzistence pleťových vod a krémů. Schopnost glycerinu zadržovat vlhkost a jeho změkčující vlastnosti z něj činí atraktivní složku mnoha zvlhčovačů. Glycerin může také zabránit vysychání nebo zamrzání kosmetiky.

V potravinářských výrobcích Užitečnost glycerinu je dána jeho schopností tvořit mezimolekulární vodíkové vazby, zejména s molekulami vody. To zvyšuje obsah vody v konzervovaných potravinách bez ovlivnění trvanlivosti a zlepšuje viskozitu a texturu. Nízká toxicita a absence nepříjemného zápachu a chuti umožňují použití glycerinu jako emulgátoru.

Surový glycerin je vedlejším produktem výroby biopaliv ze sójového oleje a jiných rostlinných olejů. Obsahuje více než 60 % nečistot ve formě metanolu, mýdla a solí, což ztěžuje extrakci čistého glycerinu. Nedávné technologické pokroky umožňují použití surového glycerinu pro výroba polyuretanových pěn. Polyuretanové pěny jsou široce používány ve stavebnictví a automobilovém průmyslu. Jsou také široce používány jako izolátory.

Čistý glycerin je klíčovým prvkem průmyslová výroba nemrznoucích směsí a vosky. Používá se ve velkém množství v výroba pryskyřice, barvy a vosky, při výrobě čisticích prostředků.

В farmaceutický průmysl Glycerin se používá k výrobě tablet, které se snadno polykají. Membrána se může v těle rozpadnout. Kapky proti kašli často obsahují glycerin, který dodává sladkou chuť. Glycerinové čípky mohou působit jako laxativa, protože mohou dráždit sliznici konečníku.

Použití glycerinu v kosmetice a hygienických prostředcích

Glycerin je známý především pro své kosmetické vlastnosti. Je rozpustný ve vodě, propylenglykolu a alkoholu, ale je nerozpustný v tucích, které jsou zase velmi rozpustné v glycerinu. Kosmetika používá glycerin v koncentracích od 5 do 15 procent, což z něj dělá ideální hydratační složku. Díky malé velikosti částic proniká do hlubších vrstev epidermis a nepůsobí pouze na jejím povrchu.

Vždy byste měli používat zředěný glycerin, protože v koncentrované formě může způsobit opačný účinek – vysušit pokožku a sliznice tím, že z nich vytáhne vlhkost. V komerční kosmetice se glycerin nejčastěji kombinuje s dalšími složkami, které se vzájemně podporují ve vzájemném působení.

Mezi hlavní kosmetické produkty s obsahem glycerinu patří hydratační krémy na obličej a tělo, pro dospělé i děti. Na rozdíl od jiných kosmetických přísad je glycerin velmi jemný a bezpečný i pro citlivou pokožku miminek. Navíc přídavek glycerinu skvěle funguje v čisticích prostředcích, jako jsou pleťové gely, které mají tendenci epidermis vysušovat – glycerin před tímto efektem chrání.

Výhodou glycerinu je jeho cena. Vzhledem k tomu, že samotná složka je levná, jsou glycerinové krémy levné. Glycerin se nachází v krémech a rtěnkách. Poskytuje kosmetice dobrou konzistenci, která v balení umožňuje, aby si produkt zachoval svůj tvar (například rtěnka), a také se po aplikaci na pokožku snadno vstřebává. Navíc, i když glycerin není konzervant, má pozitivní vliv na trvanlivost kosmetiky./

V mnoha mýdlech se navíc nachází glycerin, který působí jako zklidňující a vlhkost zadržující činidlo. Přidává se také do zubní pasty a dalších hygienických prostředků, které mohou časem vysychat.
Glycerin je také velmi cennou surovinou pro výrobu vlasové kosmetiky, šamponů i kondicionérů. V této souvislosti také působí proti vysušujícím účinkům jiných chemických sloučenin a pomáhá udržovat vlasy jemné a pokožku hlavy v dobrém stavu. Kosmetičtí odborníci bohužel varují, že blahodárné účinky glycerinu se dostavují pouze v případě, že je prostředí alespoň mírně vlhké. V suchých podmínkách hrozí, že glycerin vytáhne vodu z tkání!

ČTĚTE VÍCE
Kde se Maroccanoil vyrábí?

Glycerin pro zlepšení vzhledu pokožky

Jednou z nejunikátnějších vlastností glycerinu je jeho schopnost dočasně zpevnit pokožku a minimalizovat výskyt vrásek. Výzkumy ukazují, že glycerin proniká do pokožky a zvyšuje objem vody mezi buňkami, čímž dodává pokožce napjatější a pevnější vzhled. Glycerin se také váže a stabilizuje kolagen, protein zodpovědný za pružnost pokožky. Společně tyto kombinované účinky podporují mladistvější vzhled.

Využití glycerinu v potravinářském průmyslu

Tato chemická sloučenina ze skupiny cukerných alkoholů se používá především v cukrářských výrobcích. Používá se při výrobě cukrové hmoty a slouží k regulaci a udržení požadované vlhkosti výrobků. Vázáním vody omezuje růst patogenních mikroorganismů, což má za následek jeho použití jako konzervantu E422. Umožňuje upravit hustotu produktů, jako jsou likéry.

Použití glycerinu v každodenním životě

Máchání jemných tkanin

Oblečení vyrobené z jemných materiálů, jako jsou vlněné svetry a semišové bundy, vyžaduje zvláštní péči a pozornost. Nedoporučuje se k jejich čištění používat běžné prací prostředky a také byste se měli vyvarovat odstřeďování a předpírání. Pokud vaše pračka nemá speciální program pro jemné tkaniny, použijte nejnižší nastavení teploty.
Pro zachování měkkosti a příjemné textury vlny a semiše po vyprání je ihned po vyjmutí z pračky ponořte na 30 minut do vodního roztoku glycerinu (na 30 litru vody přidejte 3,5 ml glycerinu). To pomůže zabránit tomu, aby látka ztuhla a nezhoršila její vzhled.

Použití glycerinu při mytí oken a skla

Přidání malého množství glycerinu do vody nebo jiného běžně používaného čističe oken usnadní proces leštění a dodá sklu rafinovaný lesk. Glycerin také vytvoří na povrchu oken ochrannou vrstvu, která je ochrání před hromaděním nečistot a skvrn od kapek deště.

Brýle

Pro lidi, kteří nosí brýle, je příchod chladného podzimního a zimního období často spojen s problémem zamlžování čoček při vstupu do teplé místnosti. To může způsobit mnoho nepříjemností, protože vlhkost zmizí až po několika minutách. Jak takovému jevu předejít? Řešení je jednoduché: použijte glycerin!
Naneste několik kapek glycerinu na čočky a jemně je rozetřete měkkým ručníkem. Poté povrch čoček důkladně vyleštěte hadříkem z mikrovlákna. Zbavíte se tak nepříjemného zamlžování brýlí.

ČTĚTE VÍCE
Jak pochopit, že existuje problém s játry?

zrcadla

Podobný trik jako výše popsaný lze použít v koupelně. Natíráním malého množství glycerinu na zrcadla a nerezové povrchy zabráníte jejich zamlžování, a to i během horkých koupelí.

Mýdlové bubliny

Foukání mýdlových bublin je skvělá zábava pro děti i jejich rodiče. Pro mírné zlepšení vlastností mýdlových výtvorů – aby bubliny byly větší, trvalejší a ještě duhovější s návalem barev, přidejte do roztoku vody a saponátu pár kapek glycerinu.

Bezpečnost glycerinu

Navzdory skutečnosti, že glycerin se aktivně používá v potravinářském průmyslu, je třeba si uvědomit, že tato látka je mírně toxická. Při náhodné konzumaci z otevřené láhve se u dítěte mohou objevit nepříjemné vedlejší účinky, jako jsou bolesti hlavy, zvracení a gastrointestinální potíže. V extrémně vysokých koncentracích může glycerin dokonce způsobit nevratné poškození jater! Pokud existuje důvod se domnívat, že dítě požilo glycerin, musíte kontaktovat záchrannou lékařskou službu.
Při použití v kosmetice není mnoho hlášených vedlejších účinků, glycerin je přírodní produkt, takže vždy existuje možnost alergické reakce. Můžete být alergičtí na glycerin nebo jinou složku glycerinových krémů. Příznakem alergie je obvykle malá červená vyrážka. Přestože obě složky fungují stejně a mají stejné vlastnosti, kosmetika s glycerinem je bezpečnější než kosmetika s parafínem, protože je méně pravděpodobné, že způsobí alergie a nezpůsobí podráždění. I když obě složky fungují podobným způsobem a mají stejné vlastnosti.
Pokud se objeví zarudnutí, svědění nebo vyrážka, okamžitě přestaňte přípravek obsahující glycerin používat. Hledejte alternativní produkt, který neobsahuje glycerin, a pozorně čtěte etikety.

Shrnutí

Glycerin je široce používán v různých průmyslových odvětvích a kosmetice. Je to dáno především nízkou cenou, hodnotnými vlastnostmi a snadností získání. Dlouhá léta se na něj také zaměřují mnohé výzkumné ústavy, které dodnes zkoumají jeho účinky i mimo kůži.