Už jste slyšeli o takové rostlině, jako je rakytník? Je široce známý a používaný v lidovém léčitelství, kosmetologii ve formě tinktur, extraktů atd. Tento materiál z naší webové stránky pod eyes.ru vám poskytne komplexní informace o tom, zda je rakytníkový olej dobrý pro oči, nebo přesněji pro pokožku kolem nich.

Složení a vlastnosti rakytníkového oleje

Rakytníkový olej se „extrahuje“ z plodů a semen rostliny. Má charakteristickou jasně oranžovou barvu, která je způsobena vysokým obsahem pigmentových složek v ní – flavonoidů a karotenoidů (jako například v mrkvi). Konzistence oleje je tekutá. Obsahuje následující látky, které mohou mít pozitivní vliv na pokožku celého obličeje a epidermis kolem očí:

  • Bioaktivní sloučeniny: fosfolipidy, flavonoidy, organické polynenasycené kyseliny, aminokyseliny;
  • Vitamíny, především – C, A, E, B6. Rekordmanem v obsahu kyseliny askorbové (vit.C) jsou zejména plody rakytníku a olej z jeho semen, je jí více než v citrusových plodech;
  • Minerály, i když jich tu moc není. Nejvíce železo, draslík, hořčík a fosfor.

Rakytníkový olej pro pokožku kolem očí: jak to funguje?

Pojďme se podívat, proč může být tento produkt pro pokožku očních víček tak prospěšný. Bioaktivní látky a aminokyseliny obsažené v rakytníkovém oleji dokážou zpomalit stárnutí pokožky tím, že stimulují tvorbu vlastního kolagenu (lokálně). V krémech proti vráskám kolem očí proto často najdete rakytníkový olej. Díky nim se pokožka stává pružnější a získává zdravou barvu. Tímto přípravkem lze také léčit vrásky a nenáviděné vraní nohy. Nelze nezmínit ani schopnost rakytníkového oleje bělit pokožku: při jeho pravidelném používání mizí stařecké skvrny, a to i „stařecké“ a mizí pihy. Rakytníkový olej má mimo jiné pozitivní vliv na řasy: jsou silnější, hustší a delší.

O vitamínech. V rakytníkovém oleji jsou všechny úspěšně „vybrány“ právě proto, aby vaši pleť kolem očí (a celého obličeje) omladily a udělaly ji zářivější a krásnější. Koneckonců, celé jejich složení má antioxidační vlastnosti, ve skutečnosti ničí volné radikály, které negativně ovlivňují epidermis a způsobují její stárnutí. Navíc vitamíny A a E dokážou zadržovat vlhkost v pokožce, což je dobrá zpráva.

Pokud jde o minerály, je nepravděpodobné, že by se vstřebaly do těla kůží, ale mohou mít pozitivní vliv na pokožku, včetně toho, když je rakytníkový olej užíván perorálně. Mimochodem, o způsobech použití rakytníkového oleje na modřiny pod očima a další, čtěte dále v materiálu na našich webových stránkách podglazami.ru.

ČTĚTE VÍCE
Kolikrát je normální pro muže?

Рецепты

Domácí oční krém

K přípravě produktu musíte vzít jednu polévkovou lžíci. kakaové máslo, zahřátím ve vodní lázni (nevařit!) přiveďte do tekuté konzistence, a jakmile začne ztrácet na hustotě, přidejte stejné množství rakytníkového oleje. Směs mírně ochlaďte (ještě vlhkou) a přidejte jednu kapsli vitaminu E (v tekuté formě). Krém skladujeme v lednici v uzavřené nádobě. Tento krém je vhodný jak pro ženy nad 30 let (používejte 2-3x týdně), tak pro starší ženy (používejte denně). Lepší je aplikovat odpoledne.

Mimochodem, tento krém lze použít jako masku proti vráskám – více v jiném článku!

Rakytníkový olej pod oči: maska ​​pro stárnoucí pleť

Vezměte čajovou lžičku rakytníkového oleje a husté smetany a také jeden žloutek (ušlehaný). Ingredience důkladně promíchejte a naneste směs pod oči a na celý obličej. Abyste zajistili, že se prospěšné látky aktivněji vstřebávají do pokožky, můžete si navíc zakrýt obličej fólií a předtím do ní vyříznout otvory pro nosní dírky.

Rakytníkový olej kolem očí: dolů s modřinami!

K rychlému „vápnění“ tmavých kruhů pod očima můžete použít směs citronové šťávy a rakytníkového oleje (toto množství vitamínu C rozhodně nezanechá modřiny ani stopy!). Spojte tyto dvě složky ve stejném poměru a aplikujte na spodní a horní víčka, můžete použít jednoduchý tenký kartáč nebo vatový tampon. Buď opatrný! Pokud se vám citronová šťáva dostane do očí, bude štípat! Procedura by neměla trvat déle než 15 minut a přípravek se doporučuje používat maximálně 2x týdně.

Kontraindikace použití oleje z rakytníku

Rakytník skutečně obsahuje spoustu biologicky aktivních látek. Proto se za prvé nedoporučuje nikomu používat jej v čisté formě, a to zejména na kůži kolem očí. Zadruhé, lidé s oslabeným imunitním systémem nebo s možností rozvoje alergických reakcí by také měli zacházet s tímto produktem opatrně. A samozřejmě nezapomeňte na svou osobní nesnášenlivost k oleji, pokud nějakou máte. Pokud se rozhodnete vyzkoušet novou masku nebo krém s obsahem rakytníkového oleje, otestujte jej nejprve nanesením malého množství na hřbet ruky.