Použili jste někdy sezamový olej k péči o pleť? Pokud ne, pak přicházíte o mnoho výhod, které to vaší pleti přináší.

Sezamový olej, nabitý řadou výživných složek, je dárkem pro lidskou pokožku.

Sezamový olej rychle proniká i do těch nejmenších kanálků kožní tkáně a pomáhá vyživovat a detoxikovat její hlubší vrstvy.

Sezamový olej je bohatý na vitamíny A, B a E, které pomáhají chránit kožní buňky před poškozením prostředím způsobeným různými toxiny, znečišťujícími látkami a ultrafialovým zářením. Obsahuje několik esenciálních mastných kyselin, jako je olejová, stearová, palmitová, linolová atd., které jsou velmi dobré pro pokožku.

Sezamový olej obsahuje fenolické sloučeniny jako sesamin, sesamol, sesamolin, tokoferol, pinoresinol atd., díky čemuž má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které podporují zdravou pokožku.

Užitečné vlastnosti

Chrání před ultrafialovým zářením

Sezamový olej obsahuje bohaté antioxidanty, které neutralizují oxidační účinky na kožní buňky způsobené volnými radikály a UV zářením. Sezamový olej je také účinným prostředkem při léčbě spálenin od slunce.

Vědecké studie prokázaly, že sezamový olej má potenciální radioprotektivní vlastnosti a dokáže odolat až 30 % UV záření.

Léčí akné

Antibakteriální vlastnosti sezamového oleje z něj dělají ideální domácí prostředek pro odstranění černých teček, bílých teček a dalších typů odolných pupínků.

Hydratuje suchou pokožku

Díky silné kombinaci kyseliny linolové a mastných kyselin je sezamový olej jedním z nejlepších přírodních hydratačních přípravků pro suchou pokožku. Vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, která zadržuje vlhkost. To také dělá pokožku jemnější a jasnější.

Proti předčasnému stárnutí

Vitamíny a mastné kyseliny obsažené v sezamovém oleji pomáhají obnovit poškozené kožní buňky a redukovat rozšířené póry a vrásky.

Studie potvrdily, že sezamol obsažený v sezamovém oleji je účinný v prevenci fotostárnutí nebo fotopoškození pokožky.

Vyrovnává pH pokožky

Polyfenoly obsažené v sezamovém oleji obnovují přirozenou rovnováhu kožní bariéry, což následně zabraňuje nadměrnému maštění či vysoušení pokožky.

Odlupuje odumřelou pokožku

Sezamový olej působí jako přírodní čistící prostředek na pokožku a pomáhá jemně odstraňovat nahromaděný kožní maz, odumřelou pokožku, nečistoty, další škodliviny a toxiny rozpustné v oleji z pórů pokožky. To zase rozjasňuje tón pleti a dělá ji pevnou a hladkou.

ČTĚTE VÍCE
Které džíny máš kolem boků?

Léčí poškozenou pokožku

Vtírání sezamového oleje do pokožky zlepšuje prokrvení a přísun živin do pokožky. To vede k rychlé obnově poškozené pokožky, protože sezamový olej stimuluje proces obnovy buněk a obnovuje jizvu.

Léčí kožní onemocnění

Sezamový olej je také účinný při léčbě kožních onemocnění, jako je zarudnutí, záněty, ekzémy, lupénka, atletická noha atd. Vitamíny B a E obsažené v sezamovém oleji pomáhají zklidňovat kožní vyrážky a také redukují jizvy způsobené kožními chorobami.

Zabraňuje pigmentaci pokožky

Sezamový olej má přirozené protisluneční vlastnosti, které z něj činí vynikající bariéru proti poškození sluncem. Funguje jako silný opalovací krém a zabraňuje hyperpigmentaci pokožky.

Výzkumy prokázaly, že sezamol obsažený v sezamovém oleji je bělícím prostředkem na kůži, protože inhibuje biosyntézu melaninu.

Způsoby aplikace

Na mírném ohni rozehřejte dostatek sezamového oleje. Aplikujte jej přímo na pokožku a každý den několik minut vmasírujte lehkými krouživými pohyby. Nechte působit hodinu a poté si udělejte koupel s jemným ajurvédským čisticím prostředkem. Tento postup se v ájurvédě nazývá samoabhyanga.

Přidejte pár kapek sezamového oleje do svého nočního krému a nanášejte ho na pleť každý den před spaním.

Pokud je vaše pokožka velmi mastná nebo velmi citlivá, proveďte nejprve náplastový test na malé ploše obličeje. To vám pomůže pochopit, jak vaše pokožka reaguje na sezamový olej. Vyhněte se používání oleje, pokud vaše pokožka produkuje nadměrné množství mazu. Jinak můžete přidat pár kapek sezamového oleje do hydratačního krému nebo opalovacího krému a použít.

Nežádoucí účinky

  • Zvýšení tělesné hmotnosti;
  • Alergické reakce u lidí s přecitlivělou kůží;
  • Kožní vyrážky;
  • Infekce slepého střeva;
  • Průjem;
  • Anafylaxe

Důležitá poznámka:

Pokud po konzumaci sezamového oleje zaznamenáte některý z výše uvedených příznaků nebo jakékoli jiné nežádoucí účinky, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Výhody pro obličej podle ajurvédy

Sezamový olej rychle proniká i do těch nejmenších kanálků kožní tkáně a pomáhá vyživovat a detoxikovat její hluboké vrstvy.

Masáž obličeje sezamovým olejem pomáhá uklidnit zhoršené dóše Vata a Kapha. To zase kontroluje různá kožní onemocnění spojená se zvýšenými dóšami Váta a Kapha.

Použití sezamového oleje však může Pitta dóšu mírně vylepšit. Proto se lidem s typem pleti Pitta doporučuje používat sezamový olej střídmě.

ČTĚTE VÍCE
Jak perly ovlivňují zdraví?

Nedoporučuje se nanášet, masírovat nebo nechávat sezamový olej (nebo jakýkoli nerafinovaný olej) na kůži přes noc. Sezamový olej je těžký a při dlouhodobém používání může ucpat kožní póry.

Který olej si vybrat

Sezamový olej se obvykle extrahuje dvěma způsoby.

První metodou je metoda lisování za studena, při které se sezamová semínka jednoduše rozdrtí za vzniku světle žlutého oleje.

Druhým způsobem je opékání sezamových semínek na ohni, čímž vzniká tmavší olej a jiná chuť.

Sezamový olej lisovaný za studena je pro pokožku nejlepší, protože si ve srovnání se sezamovým olejem zpracovaným za tepla zachovává různé složky prospěšné pro pokožku, jako je vysoká hladina mastných kyselin.

Používejte sezamový olej, který neobsahuje chemikálie a jiné nečistoty. Při výběru si pečlivě přečtěte složení oleje.

Je důležité vědět, že rafinovaný sezamový olej má komedogenní hodnocení 1, zatímco nerafinovaný sezamový olej má komedogenní hodnocení 3.

Jiné použití

Kromě toho, že se sezamový olej používá k péči o pokožku, lze jej použít k mnoha dalším účelům. Tyto zahrnují:

Léčba vypadávání vlasů

Sezamový olej je bohatý na živiny, které pomáhají vyživovat pokožku hlavy. Má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které udržují folikuly v dobrém stavu a podporují zvýšený růst vlasů.

Ústní voda

Sezamový olej lze díky svým vynikajícím antibakteriálním vlastnostem použít jako ústní vodu. Dobře čistí zuby a vyživuje vnitřní tkáně dutiny ústní. Pomáhá tedy předcházet zubním problémům.

Sezamový olej je účinný v boji proti zánětu dásní způsobenému plakem a poškozením úst volnými radikály.

Nasya

V ájurvédě se sezamový olej používá také v ájurvédských formulacích, které se používají pro Nasya Kriya (instilaci).

Panchakarma

Sezamový olej se používá jako základní olej při přípravě ajurvédských léčivých olejů používaných pro procedury Panchakarma.

Léčba zácpy

Sezamový olej má účinné laxativní vlastnosti. Pokud máte problémy se zácpou, pak vám pomůže pití zředěného sezamového oleje.

Stolní olej

V indických domácnostech se sezamový olej pravidelně používá jako kuchyňský olej, marinády nebo zálivka na salát. Jíst sezamový olej může pomoci v boji proti vysokému cholesterolu, zánětům a vysokému krevnímu tlaku v těle.

ČTĚTE VÍCE
Na které ruce se náramek nosí?

Důležitá poznámka:

Před pravidelným zařazováním sezamového oleje do péče o pleť nebo do jídelníčku se poraďte se svým lékařem.

Závěr

Od léčby akné po opravu popraskané pokožky, sezamový olej pomůže vaší pleti různými způsoby. Začlenění sezamového oleje do vaší kosmetické rutiny vám nejen pomůže dosáhnout bezchybné pleti, ale také podpoří zdravý a silný růst vlasů.