Aktivní uhlí (uhlíková čerň) je velmi silný přírodní absorbent. Tato látka dokáže absorbovat obrovské množství tuku, toxinů a vlhkosti. S takovými vlastnostmi není divu, že uhlí našlo uplatnění jak v lékařství, tak při výrobě kosmetiky.

Tato schopnost je způsobena skutečností, že uhlí má houbovitou strukturu s mnoha otvory. Pokud spočítáte plochu jednoho gramu materiálu, ukáže se to neuvěřitelné: 3 tisíce metrů čtverečních.

Vlastnosti uhelného provozu

Abyste pochopili, jak tato látka funguje, musíte se podívat na dvě charakteristiky. První je již zmíněný povrch, který je u aktivního uhlí velký. Druhou vlastností je „lepkavost“. Všechny látky ji mají, ale saze mají zvýšenou charakteristiku „lepivosti“, tedy schopnosti přitahovat a držet molekuly jiných látek. Díky všemu výše uvedenému uhlí dobře přilne k ostatním složkám, navíc je schopno absorbovat mnohonásobně více kapaliny a vlhkosti, než váží. Právě tato vlastnost je základem kosmetiky, která „vytahuje“ nečistoty z pórů a také odstraňuje přebytečný maz z povrchu pleti.

Důležité je také upozornit na bohaté složení uhlí, protože jeho porézní, houbovitá struktura není jedinou výhodou. Saze obsahují vápník, sodík, hořčík, draslík a železo. Všechny tyto mikroelementy příznivě působí na pokožku, posilují její imunitu a zlepšují zdraví. Dřevěné uhlí nejen čistí, ale také udržuje dobrý stav tkání. Z tohoto důvodu se také používá v kosmetice proti stárnutí.

Funkce dřevěného uhlí v různých druzích kosmetiky

Aktivní uhlí v kosmetice řeší několik problémů:

  • odstraňuje přebytečný maz (sebum). Při správném použití látka nevysušuje pokožku;
  • odstraňuje nečistoty nahromaděné během dne, dobře čistí;
  • pomáhá normalizovat rovnováhu vody a tuku. Je důležité si uvědomit, že aktivní uhlí samo o sobě nehydratuje pokožku, proto je nutné jej používat v kombinaci s přípravky, které kontrolují hladinu hydratace;
  • čistí a stahuje póry;
  • pomáhá vyrovnat texturu pokožky, povrch je hladší a jednotnější;
  • snižuje intenzitu zánětu, slouží jako prevence jejich opětovného výskytu;
  • pomáhá při exfoliaci odumřelých kožních buněk, čehož se využívá v pleťové i vlasové kosmetice. Do přípravků, které bojují proti mastným lupům, lze přidávat například dřevěné uhlí.

V jakých prostředcích se tato složka nachází

Aktivní uhlí se zpravidla přidává do přípravků, které jsou dočasně na pokožce nebo vlasech. Mezi nimi:

  • gely a jiné přípravky na mytí obličeje;
  • Sprchové gely a tuhé mýdlo;
  • hydratační pleťová tonika regulující tvorbu kožního mazu;
  • pleťové masky – čistící nebo alginátové, s modelujícím efektem;
  • zábaly – včetně anticelulitidy;
  • šampony a vlasové masky.
ČTĚTE VÍCE
Jak vypadá vzorek Pandory?

Komu se produkty s dřevěným uhlím doporučují?

Kosmetika na bázi aktivního uhlí je nejvhodnější pro ty, kteří mají mastnou problematickou pleť se sklonem k vyrážkám a zánětům. Pokud nevysychá, lze jej efektivně použít jako přípravek proti stárnutí. A ti se suchou a normální pletí by měli být opatrní při výběru takových produktů. Aktivní uhlí se přísně nedoporučuje lidem, kteří trpí dehydratovanou pokožkou.

Nezapomeňte také, že po použití masek s uhlím musí být procedura „uzavřena“ vhodnými séry a krémy. To platí zejména pro produkty, které aktivně absorbují kožní maz. Pokud se budete držet tohoto jednoduchého pravidla, vaše tvář i tělo se budou cítit maximálně pohodlně.