Aby se pokožka udržela ve skvělé kondici, musí jí být poskytnuta celá řada užitečných látek. Vitamin E je jedním z prvků zodpovědných za krásu dermis a její zdraví, takže ho často najdete v různých kosmetických přípravcích a některé dívky ho používají v čisté formě. Co je vitamín E a proč je tak užitečný?

Vitamin E: význam pro pokožku obličeje

Vitamin E lze často najít pod názvem “tokoferol acetát”. Jedná se o sloučeninu, která má antioxidační a anti-aging vlastnosti.

Stimuluje produkci estrogenu, hormonu, který ovlivňuje stav pokožky. Ve své přirozené formě je přítomen v buněčných membránách, chrání buňky před oxidativními procesy a také zvyšuje elasticitu a pevnost epidermis.

Pokud je takové sloučeniny v těle nedostatek, je nutné ji doplnit požitím a používáním různých kosmetických přípravků (s obsahem). Nedostatek lze zaznamenat několika příznaky:

  • Suchost a matnost pokožky,
  • Matná barva pleti
  • Přítomnost známek dehydratace – drobné vrásky, záhyby a loupání,
  • Vzhled pigmentových skvrn.

Pokud se takové příznaky objeví, měli byste přemýšlet o používání kosmetiky obsahující vitamín E.

Je možné aplikovat vitamín E na obličej?

Vitamin E má blahodárný vliv na pokožku. Není zakázáno jej aplikovat na obličej v čisté formě – za tímto účelem si můžete produkt zakoupit v lékárně. Je však důležité být opatrný a měřit, aby nedošlo k poškození epidermis. Při nesprávném použití se mohou objevit alergické reakce, svědění, zarudnutí a další potíže.

Odborníci doporučují aplikovat vitamín E v čisté formě na obličej pouze lokálně, k vyřešení určitých kožních problémů. V ostatních případech je lepší používat profesionální kosmetiku obsahující tuto sloučeninu nebo samostatně připravené produkty s různými přísadami.

Výhody vitamínu E pro pokožku obličeje: hlavní funkce a účinky na pokožku

Vitamin E má mnoho příznivých účinků na pokožku, vrací jí přirozenou přitažlivost a zdraví. Tokoferol dobře zvládá hojení a regeneraci epidermis, zlepšuje metabolické procesy, zvlhčuje a podporuje tvorbu vlastního kolagenu. Látka pomáhá vyrovnat se s kožními problémy.

Produkt je mimochodem skvělý i na pomoc při problémech s vlasy.

Hyperpigmentace

Vitamin E má schopnost blokovat sluneční paprsky, čímž zabraňuje vzniku stařeckých skvrn na pokožce. Různé studie uvádějí, že tato látka může mírně brzdit tvorbu melatoninu, což také snižuje pravděpodobnost tvorby stařeckých skvrn.

ČTĚTE VÍCE
Jakou náplastí mám použít k překrytí rány?

Tokoferol lze často nalézt v kosmetice určené k bělení epidermis. Směs pomáhá vyrovnat tón, odstranit nerovnosti a obnovit zdravou barvu. Kosmetické přípravky s jeho obsahem si výborně poradí s tmavými kruhy pod očima a redukují nedokonalosti na pleti.

Prevence stárnutí a vrásek na obličeji

Používání přípravků s vitamínem E stimuluje tvorbu vlastního kolagenu, který pomáhá udržovat pevnost a pružnost pokožky. Tyto produkty pomáhají předcházet tvorbě vrásek a dalším známkám stárnutí.

Je však třeba si uvědomit, že starých vrásek se nezbavíte, zvláště pokud jsou hluboké. Používání kosmetiky s tokoferolem může snížit pouze drobné známky stárnutí.

Odborníci doporučují používat obohacené produkty pro preventivní účely, aby se po dlouhou dobu udržela mládí dermis.

Protizánětlivé vlastnosti

Vitamin E se rychle vyrovná s různými zánětlivými procesy a má regenerační vlastnosti. S jeho pomocí se snižuje tvorba látek, které vyvolávají podráždění.

Použití produktů obsahujících tuto sloučeninu umožňuje vyrovnat se s problémy i v přítomnosti různých onemocnění dermis, jako je psoriáza, různé dermatitidy a ekzémy.

Prvek lze použít jako samostatný produkt nebo v kombinaci s jinými vitamíny.

Vitamin E v kosmetologii: přehled typů a způsobů použití

Použití tokoferolu je různé. Přidává se do kosmetiky a v čisté formě lze zakoupit v lékárně v několika různých formách.

Vitamín E na obličej v tekuté formě: vlastnosti, výhody a způsoby použití

V této formě lze sloučeninu zakoupit v lékárně bez lékařského předpisu. Může být v ampulích, kapslích nebo lahvičkách. Produkt má uklidňující, omlazující, hojivý účinek. Při použití působí protizánětlivě.

Tekutá forma tokoferolu je vhodná pro ženy se stárnoucí, suchou pokožkou, pihami a pigmentací. Pro prevenci lze také vtírat do dermis.

Mnoho kosmetologů doporučuje přidat několik kapek produktu do domácích pleťových masek (v závislosti na receptuře) – obohatí to jejich složení a zlepší jejich prospěšné vlastnosti.

Olejový roztok vitamínu E: co to je a k čemu se používá

Olejový roztok je kombinací tokoferolu s různými základovými oleji – slunečnicovým, konopným, lněným, kokosovým, hroznovým, jojobovým, šípkovým a dalšími. Toto řešení má velké množství užitečných vlastností a má pozitivní vliv na pokožku.

Doporučuje se však používat opatrně s ohledem na typ pleti.

Řešení bude užitečné pro suchou dermis, ale ne pro mastnou dermis (může způsobit zánět a vyvolat akné).

Pokud pravidelně natíráte dermis olejovým roztokem tokoferolu, pomůže to udělat pokožku pružnější, svěží a dobře upravenou.

ČTĚTE VÍCE
Jak vybělit přírodní kožešinu?

Vitamin E v kapslích na obličej: výhody a způsoby použití

Kapsle vitaminu E byly původně určeny pouze k perorálnímu použití, ale je vhodné použít i na obličej. Hlavní předností je, že obsahuje nasycený olejový roztok, dávkování lze snadno vypočítat a jednoduše smíchat s ostatními složkami.

Jedna pilulka stačí k tomu, aby byla pokožka na rtech jemná a krásná. Můžete přidat pouze jednu kapsli do jedné dávky krému a získat živiny. Tento produkt si ženy oblíbily především kvůli jeho snadnému použití.

Vitamin E v kosmetologii obličeje: domácí recepty

Vzhledem k tomu, že vitamin E lze snadno zakoupit v lékárně, stal se velmi oblíbeným aditivem při výrobě různé pleťové kosmetiky v domácích podmínkách. Existuje mnoho receptů na použití vitamínu, které nevyžadují zvláštní náklady a není obtížné je připravit:

  • Maska s glycerinem. Je nutné smíchat obě látky ve stejném množství. Poté jemně naneste na pokožku a nechte půl hodiny působit. Poté by měla být zbývající směs odstraněna suchým hadříkem. Jedná se o vynikající masku, která si poradí se suchou pokožkou. Doporučuje se to dělat v noci.
  • Maska s herkulesem. Ovesné vločky ve výši 2 polévkové lžíce. lžíce je třeba rozdrtit, poté smíchat s 5 kapkami vitamínu E. Přidejte 1 lžičku citronové šťávy. Hotovou směs naneste na dermis a nechte působit 20 minut, poté opláchněte studenou vodou. Tento produkt hydratuje a zlepšuje vaši pleť.
  • Banánová maska. Dužnina ovoce by měla být kombinována se 2 velkými lžícemi smetany a 5 kapkami vitamínu E. Výsledný produkt rozetřete na pokožku obličeje a nechte 2 minuty působit, poté opláchněte teplou vodou. Maska si poradí s unavenou pletí, obnoví její jas a vyrovná její tón.

To jsou jen některé recepty, můžete experimentovat a vymýšlet další kombinace. Nejdůležitější je sledovat reakci pokožky a pokud se objeví nějaké negativní projevy, okamžitě vše z kůže odstranit.

Co potřebujete vědět o vitamínu E v potravinách

Vitamín E se do lidského těla dostává nejčastěji potravou. Nachází se v játrech, tučných rybách, mrkvi, sladkých bramborách, rostlinných olejích a samozřejmě v ořeších – lískové, vlašské, pistácie, para ořechy. Látka je přítomna i v dýňových a slunečnicových semínkách.

Je důležité si uvědomit, že nedostatek vitamínů se nejlépe určí při provádění testů, a ne podle různých nepřímých příznaků. Další doplňky tokoferolu by měl předepsat lékař.

Kontraindikace: jak vám může vitamín E ublížit a kdo by ho neměl užívat

Vitamin E se nedoporučuje používat, pokud trpíte nesnášenlivostí této sloučeniny. Předávkování může způsobit hypervitaminózu a nepříjemné následky ve formě peelingu, alergických reakcí a podráždění. Existuje i řada kontraindikací perorálního podání – dětský věk, zvýšené riziko tromboembolie, těžká ateroskleróza koronárních tepen, infarkt myokardu.

ČTĚTE VÍCE
Jak se nazývají typy rukávů?

Obecně platí, že látka je bezpečná, ale při použití vyžaduje opatření.

Závěr.

Vitamin E je vynikající antioxidant a pomáhá udržovat mladistvou pokožku. Vitamín lze použít jak v čisté formě, tak jako součást kosmetických přípravků. Odborníci doporučují pravidelně jej zařazovat do dermální péče. Je důležité sledovat stav a reakci pokožky na tuto látku a ve všem dodržovat umírněnost.