Ricinový olej se běžně používá jako přísada do produktů péče o pleť, včetně balzámů na rty a rtěnek. Je bohatý na mononenasycenou mastnou kyselinu ricinolejovou, známou zvlhčovadlo.

Zvlhčující látky pomáhají udržet vlhkost v pokožce tím, že zabraňují ztrátě vody přes vnější vrstvu pokožky. Díky těmto vlastnostem lze ricinový olej aplikovat na rty a pokožku buď samostatně, nebo jako hydratační složku.

Pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli více o ricinovém oleji a o tom, jak si vyrobit vlastní balzám na rty s jeho přísadou.

Co je ricinový olej?

Ricinový olej se získává ze semen rostliny lisováním za studena. Lisování za studena je způsob, jak oddělit olej od semen rostliny bez použití tepla. Po sklizni se olej rafinuje nebo vyčistí zahřátím.

Když se ricinový olej používá v kosmetice, běžně se označuje jako (ricinový) olej.

Jaká jsou rizika aplikace ricinového oleje na rty?

Podle studie z roku 2007 nebyl ricinový olej v klinických studiích na lidech významným dráždidlem pro kůži, senzibilizátorem nebo fotosenzibilizátorem.

Studie z roku 2008 však zjistila, že u některých lidí dochází při aplikaci ricinového oleje na kůži k alergické reakci, i když se zdá, že je to vzácný výskyt.

Pokud uvažujete o použití ricinového oleje na rty, promluvte si se svým dermatologem o potenciálních alergických reakcích.

Zvažte také nanesení malého množství na malou oblast kůže na předloktí, než jej nanesete na jiné místo na těle. Náplast pozorujte po dobu 24 hodin. Pokud nedojde k žádné reakci jako je zarudnutí nebo svědění, s největší pravděpodobností alergii na olej nemáte.

jíst

Existují určitá rizika spojená s požitím ricinového oleje spíše než s jeho aplikací na kůži. Patří mezi ně průjem a indukce porodu.

ricin

Stejné ricinové boby, které se používají k výrobě ricinového oleje, obsahují jed ricin. Ricinový olej ale ricin neobsahuje, protože ricin se do oleje neuvolňuje. studie z roku 2007.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), pokud nebudete jíst skočec, je nepravděpodobné, že byste byli vystaveni ricinu.

Jak si vyrobit vlastní balzám na rty s ricinovým olejem

Ricinový olej můžete aplikovat přímo na rty, nebo si koupit či připravit balzám na rty, jehož hlavní složkou je ricinový olej.

ČTĚTE VÍCE
Kde se vyrábí tašky Michael Kors?

Státní univerzita v Severní Karolíně zveřejnila recept na balzám na rty s ricinovým olejem, který obsahuje následující složky:

  • 1 polévková lžíce ricinový olej (lze nahradit jojobovým olejem, olivovým olejem nebo hroznovým olejem)
  • 1 polévková lžíce Kokosový olej
  • 1 lžička čokoládové máslo
  • 1/2 polévkové lžíce strouhaný včelí vosk
  • 1/2 lžičky olej s vitamínem E

Chcete-li připravit balzám na rty, postupujte takto:

  1. Ve střední skleněné nebo nerezové misce smíchejte ricinový olej, kokosový olej, kakaové máslo a včelí vosk.
  2. Ingredience rozpusťte ve vodní lázni, míchejte vidličkou.
  3. Když je směs zcela tekutá, vmíchejte olej s vitamínem E a odstavte z ohně.
  4. Nalijte směs do malé sklenice nebo tuby balzámu na rty. Před použitím jej nezapomeňte nechat vychladnout a ztvrdnout.

Další použití ricinového oleje

Ricinový olej se používá k více než pouhému zvlhčení pokožky. Dá se použít jako:

  • Projímadlo. Při perorálním podání má ricinový olej silný projímavý účinek. studie 2012.
  • Protizánětlivé. Podle studie z roku 2015 může kyselina ricinolejová v ricinovém oleji snížit zánět a bolest při místní aplikaci.
  • Antibakteriální. Podle studie z roku 2016 na laboratorních myších má ricinový olej silný antibakteriální účinek.
  • Antifungální činidlo. Ricinový olej má protiplísňové vlastnosti. Studie z roku 2013, která se zaměřila na bakterie () a houby () v ústech a zdraví zubů.

Závěr

Ricinový olej je považován za bezpečný pro pokožku a rty. Je běžnou součástí produktů péče o pleť. Přestože je alergická reakce na lokální ricinový olej možná, je vzácná.

Kyselina ricinolejová v ricinovém oleji pomáhá udržovat vlhkost v pokožce tím, že zabraňuje ztrátě vody přes vnější vrstvu pokožky.

Když se pustíte do jakéhokoli nového režimu péče o pleť, včetně používání ricinového oleje na rty, je moudré prodiskutovat to se svým dermatologem.