Kyseliny jsou široce používány v kosmetologii: některé zvyšují elasticitu a hydrataci pokožky, druhé jsou zodpovědné za nasycení buněk nezbytnými makro- a mikroelementy, obnovují lipidovou bariéru pokožky a jiné jsou zaměřeny na urychlenou obnovu epidermis a jeho exfoliace.

Nevíte jak se starat?

Zkontrolujte stav pokožky obličeje. Online diagnostika je založena na umělé inteligenci. Diagnostika poskytne osobní doporučení pro péči o problémovou pleť.

Odborná diagnostika pleti z jedné fotografie

Kyseliny jsou široce používány v kosmetologii: některé zvyšují elasticitu a hydrataci pokožky, druhé jsou zodpovědné za nasycení buněk nezbytnými makro- a mikroelementy, obnovují lipidovou bariéru pokožky a jiné jsou zaměřeny na urychlenou obnovu epidermis a jeho exfoliace. Promluvme si více o kyselině salicylové pro obličej, jako nejoblíbenější na bázi kosmetických vzorců.

Kyselina salicylová, co to je?

Kyselina salicylová nebo BHA je kyselina rozpustná v tucích z kategorie fenolických beta-hydroxykyselin. Je špatně rozpustný ve vodě a dobře v alkoholu, jeví se jako bezbarvé krystaly. V kosmetologii se vyskytuje jako kyselina salicylová a je běžnou keratolytickou složkou v základu exfoliačních receptur a produktů pro mastnou problémovou pleť.

BHA byl poprvé získán z vrbové kůry namočené v horké vodě na konci XNUMX. století a díky svým jedinečným chemickým vlastnostem se začal aktivně používat ve farmacii a kosmetice. Dnes se produkt vyrábí synteticky, mimo jiné za účelem výroby jeho vhodné koncentrace pro bezpečné použití v kosmetologii. Pojďme se podívat na příznivé vlastnosti kyseliny salicylové pro pokožku obličeje.

Hlavní funkce kyseliny salicylové v kosmetologii:

  • Baktericidní a antiseptické vlastnosti složky pomáhají bojovat proti projevům akné, minimalizují zánět.
  • Ničí desmozomy mezibuněčné spoje keratinizovaných buněk a přispívá k intenzivní exfoliaci pokožky.
  • Proces regenerace epidermálních buněk se urychluje.
  • Snižuje činnost mazových žláz a má vliv na regulaci mazu.
  • Kyselina proniká do pórů a hluboce je čistí od hromadění kožního mazu a vnějších nečistot, redukuje černé skvrny a akné.
  • Vyrovnává tón a reliéf obličeje, bojuje proti viditelným změnám pleti souvisejícím s věkem.
  • Rozjasňuje a bělí pokožku, snižuje pigmentaci a stopy po akné.
  • Zlepšuje mikrocirkulaci a urychluje proces hojení tkání.

Použití kyseliny salicylové

Oblast působnosti kyseliny salicylové v péči není omezena na její začlenění do produktů péče o pleť. Komponenta je široce používána při léčbě určitých onemocnění a je základem mnoha léků. Prozradíme vám, kde se kyselina BHA používá a jaké jsou její výhody.

ČTĚTE VÍCE
Kdy bude účinek kyseliny nikotinové viditelný?

Kromě toho, že kyselina salicylová je běžnou součástí základu korektivní péče o mastnou a problematickou pleť, používá se také jako součást receptur přípravků proti stárnutí: díky své schopnosti spouštět urychlenou regeneraci kožních buněk se kyselina vyhlazuje vrásky, bojuje proti stařeckým skvrnám, matnou pleť.

Látku najdeme i ve složení šamponů na vlasy, zaměřených na boj proti vypadávání vlasů, proti seboroické dermatitidě (lupům). Vysoce účinné a bezpečné kosmetické přípravky na bázi kyseliny salicylové, které prošly přísnou dermatologickou kontrolou, je nejlepší zakoupit v lékárnách.

V kosmetologii se kyselina používá především na bázi salicylových peelingů (až 20% složení) na pokožku. Přes své kyselé vlastnosti je složka vysoce bezpečná. Salicylové peelingy jsou zaměřeny na zvýšení mikrocirkulace, obnovu epidermálních buněk, vyrovnání tónu a reliéf obličeje. Přípravky na bázi BHA-kyseliny jsou účinné v boji proti popáleninám, akné a po akné, prvním známkám stárnutí, kuřím okům, bradavicím.

V lékařství se deriváty kyseliny salicylové nacházejí v antiseptických mastech (s obsahem 2, 3, 5, 10 %), protizánětlivých prášcích, pastách, lihových roztocích pro vnější použití (s obsahem 1 nebo 2 %). Kyselina acetylsalicylová (aspirin) v tabletách se používá jako antipyretikum a analgetikum, dostupné bez lékařského předpisu.

Kyselina salicylová se úspěšně používá při léčbě běžných kožních onemocnění, jako jsou některé druhy lišejníků, lupénka, seborea, alopecie, keratóza, ekzém, dermatitida. Kompozice může být také použita k léčbě popálenin, vlhkých secernujících ran.

Indikace pro použití kosmetiky s kyselinou salicylovou

Shrneme-li hlavní prospěšné vlastnosti kyseliny BHA, můžeme dojít k závěru, že prostředek má nejvyšší účinnost v boji proti následujícím nedokonalostem:

  • hnědé skvrny
    Používá se jako prostředek k vybělení a rozjasnění pigmentovaných a stagnujících skvrn.
  • Rozšířené póry
    Redukuje mazové a potní kanálky, ničí vazby mezi keratinocyty v nich, zužuje póry, reguluje tvorbu mazu.
  • Černé skvrny
    Čistí póry od zbytků kožního mazu, zabraňuje výskytu zánětlivých elementů a nových nedokonalostí.
  • Akné
    Používá se jako součást lokálních SOS produktů, které se bodově aplikují na záněty a akné a nechají se působit např. přes noc. Tlumí aktivitu propionibacterium acne, zabraňuje opětovnému výskytu vyrážek.
  • Mimické vrásky
    Obnovuje horní vrstvu epidermis, pomáhá vyhlazovat jemné vrásky.
  • Dermatitida, psoriáza, ekzém
    Rozpouští odumřelé buňky sóji, minimalizuje loupání, svědění, má protizánětlivé a antiseptické vlastnosti.
  • Lupy (seborrhea)
    Účinně odstraňuje seboroické útvary, částečky lupů, čistí pokožku hlavy a působí antimikrobiálně a antipruriticky.
ČTĚTE VÍCE
Jak se zbavit kopřivky doma?

Bezpečnostní opatření

  • Nedoporučuje se nanášet na pokožku přípravky obsahující více než 10 % kyseliny salicylové, aby nedošlo k popálení tkání.
  • Alkoholové roztoky na bázi BHA z lékárny vysušují pokožku a mohou způsobit dehydrataci, nedoporučuje se aplikovat roztok v čisté formě na pokožku.
  • Hypersenzitivní a velmi suchá pokožka může reagovat na čistou kyselinu salicylovou podrážděním, zarudnutím, šupinatěním a kopřivkou.
  • Kyselina salicylová v produktech péče o pleť La Roche-Posay je absolutně bezpečná a zcela postrádá nevýhody používání kyseliny v její čisté formě.

Vlastnosti použití kyseliny salicylové pro různé typy pleti

Pro mastnou a problematickou pleť

Kyselina salicylová na obličej je podle svých klíčových funkcí v kosmetologii určena především pro péči o mastný typ. S jeho používáním byste to však neměli přehánět. Kombinujte sušicí produkty na bázi BHA s hydratačními produkty, které zabraňují dehydrataci tkání.

Pro suchou a citlivou pokožku

Kyselina salicylová vysušuje pokožku, pokud zanedbáte doporučení pro její použití. Dermatologové proto nedoporučují používat produkty s jeho vysokým obsahem ve vzorcích. V péči o citlivou pokožku by se kyseliny měly používat opatrně, protože agresivní složky dráždí pokožku a zvyšují její reaktivitu.

Pro normální

Pro péči o normální typ se doporučuje používat přípravky na bázi kyseliny salicylové pro pravidelnou exfoliaci pokožky: otřít obličej tonikem nebo pleťovou vodou na bázi kyseliny salicylové (1-2, maximálně 5% složení). Vyhněte se agresivním salicylovým peelingům. Při výskytu zánětu nebo akné se doporučuje lokálně aplikovat krém na bázi kyseliny salicylové.

Pro kombinované

Pro smíšenou pleť používejte přípravky s recepturami na bázi kyseliny salicylové a kyseliny hyaluronové, abyste zabránili dehydrataci suchých oblastí U-zóny obličeje.

Formy uvolňování kosmetiky s kyselinou salicylovou

Pojďme analyzovat formáty, ve kterých se vyrábějí produkty s kyselinou salicylovou:

  • Čistící pěny a gely pro mastnou problematickou pleť, jako je Effaclar gel micro-exfoliating face wash.
  • Pleťová voda a tonika pro druhou fázi čištění a tonizace mastné problematické a smíšené pleti. Vyberte si Effaclar Pore Reduction Lotion s matujícím efektem.
  • Hloubkově čistící masky se zmatňujícím účinkem pro mastnou a problematickou pleť.
  • Peelingy a scruby pro intenzivní domácí peeling a urychlení regenerace buněk se používají maximálně jednou týdně.
  • Krém pro korekci nedokonalostí: po akné, akné, černých teček, mastného lesku a časných známek stárnutí (výrazové vrásky a pigmentace). Korekční krém-gel pro problematickou pleť Effaclar Duo (+) odstraňuje mastný lesk, redukuje nedokonalosti, zabraňuje jejich opětovnému vzniku, hydratuje.
  • SOS produkty se zrychleným účinkem proti nedokonalostem: zmírňují záněty, zarudnutí, působí antimikrobiálně, zabraňují vzniku stagnujícího místa. Vhodný korekční prostředek pro místní působení Effaclar AI
ČTĚTE VÍCE
Co je to klasický bob?

Recenze kosmetiky s kyselinou salicylovou od La Roche-Posay

Hydratační matující emulze Effaclar Mat

Obsahuje Sebulyse, který snižuje tvorbu kožního mazu, poskytuje matující efekt a přispívá k zúžení pórů. Intenzivně hydratuje a zabraňuje dehydrataci pokožky.

Na bázi kyseliny salicylové, perlitu a sebulisu je vhodný pro mastnou a smíšenou pleť: reguluje syntézu kožního mazu, redukuje mastný lesk obličeje až na 6 hodin, hydratuje epidermis a má nekomedogenní texturu.

Naděje: Vhodné na make-up. Zmatňuje na celý den, pokožku přitom nevysušuje, ale hydratuje. Používám šest měsíců. Úniků bylo méně.

Anna: Super krém. Opravdu matuje! Poprvé se mi to líbilo! Lehká textura, pleť je okamžitě sametová a matná) výborný podklad pod make-up.

Effaclar koncentrované sérum

Minimalizuje vzhled nedokonalostí a viditelně stahuje póry, čímž zabraňuje opětovnému výskytu stop na pleti

Díky trikyselinovému složení a epidermálně zklidňujícímu niacinamidu redukuje nedokonalosti a vyrovnává tón a texturu pleti. Vhodné pro péči proti stárnutí a pro mastnou problematickou pleť.

Anastasia: Skvělé sérum, miluji ho! Opravdu dobré řešení pro problematickou pleť. Je lepší ho používat jednou denně, já to dělám na noc, jelikož je to kyselý produkt. Je lepší nepoužívat 1x denně, protože vysušuje pokožku. Používám pouze na ta místa, kde je pleť mastná v T-zóně. Z brady šlo hodně zánětů. Dobře si poradí s bodovým akné, používám ho i jako SOS lék. Nástroj doporučuji!

Často kladené otázky o kyselině salicylové

Na otázky odpovídá dermatolog Alexander Prokofiev, odborník na značku La Roche-Posay.

Může se kyselina salicylová aplikovat na pupínky?

Formule s kyselinou salicylovou jsou navrženy speciálně pro mastnou pleť se sklonem k nedokonalostem. Bezpečnou korekční péči pro mastnou problémovou pleť lze zakoupit v lékárnách ve vašem městě.

Je možné otřít obličej kyselinou salicylovou?

Nedoporučuje se otírat obličej farmaceutickým alkoholovým roztokem kyseliny salicylové, a to ani u velmi mastné pleti. Nástroj vysuší epidermis, což vyvolá zvýšenou syntézu kožního mazu, pokožka se tímto způsobem začne samozvlhčovat, což vyvolá zablokování pórů a vyrážek. Pro zúžení pórů je lepší otřít obličej tonikem na bázi kyseliny salicylové, například Effaclar matující pleťovou vodou.

ČTĚTE VÍCE
Jak přežít kancelářskou romantiku?

Pro koho je kyselina salicylová vhodná?

Kyselina salicylová se nejčastěji vyskytuje ve vzorcích péče o pleť pro mastnou pleť se sklonem k akné. Pokud máte citlivou suchou pokožku, měli byste se zdržet používání kyselých kosmetických přípravků.

Co dělat, když po použití kyseliny salicylové dojde k podráždění?

Pokud se po použití kyseliny salicylové objeví zarudnutí, suchost nebo podráždění, poraďte se s dermatologem. Abyste vyloučili alergickou reakci, nejprve aplikujte přípravek na bázi BHA na malou oblast kůže, například na vnitřní stranu lokte, počkejte 20 minut. Pokud nedojde k zarudnutí a svědění, pak je použití produktu bezpečné.