Amarantový olej je přírodní produkt bohatý na užitečné látky, který se získává lisováním semen prémiové kvality. Jedná se o nejcennější rostlinný tuk, který se používá v tradičním i lidovém léčitelství. Přidává se do kulinářských pokrmů, kosmetiky na obličej a vlasy, masážních olejů a používá se pro osobní péči v domácnosti. Více o výhodách amarantového oleje, způsobech použití a kontraindikacích se dozvíte přečtením článku až do konce.

Jak se získává amarantový olej?

  • Nalije se do skleněných nádob.
  • Na etiketě je uvedeno lisované za studena.
  • Obsah v lahvičce je mastný, neviskózní, průhledný.
  • Barva je zlatá, bez zákalu, ale mírný sediment je přijatelný.
  • Vůně je příjemná, připomínající bylinky, s oříškovou notou.

Amarantový olej – cenné složení

Amarantový olej je v zásadě jedním z nejužitečnějších rostlinných olejů. Díky jedinečnému poměru cenných prvků, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví, se používá v dietologii, kosmetologii, komplexní terapii a prevenci mnoha onemocnění.

Chemické složení oleje:

  • Vitamíny: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, H, PP, beta-karoten, cholin.
  • Makro- a mikroprvky: železo, draslík, vápník, hořčík, mangan, měď, sodík, selen, fosfor a zinek.
  • Skvalen (8–10 %).
  • Mastné kyseliny: Omega-3, Omega-6, Omega-9.
  • Fosfolipidy, fytosteroly, tokoferolové látky.

skvalen. Přírodní nenasycený uhlovodík, který byl poprvé objeven v roce 1906 japonským vědcem Ts.Mitsumaro, který dokázal izolovat látku z jater mořských predátorů – žraloků. Po tomto objevu následovaly četné klinické a laboratorní studie, v jejichž důsledku bylo objeveno stále více prospěšných vlastností skvalenu.

V roce 1931 tedy vědec z univerzity v Curychu, Dr. Claur, upozornil na skutečnost, že látka má jedinečnou vlastnost uvolňovat kyslík z jakéhokoli zdroje a nasytit jím orgány a tkáně. Přibližně ve stejném období studoval prospěšné vlastnosti amarantu ruský vědec Nikolaj Vavilov.

Později vědci identifikovali a potvrdili protinádorové a protirakovinné účinky skvalenu. Pokusili se transplantovat rakovinné buňky do žraločí tkáně, ale ta je zcela odmítla. Jak se ukázalo, přispěl k tomu právě skvalen. Sloučenina také reguluje metabolismus lipidů, podílí se na syntéze hormonů, omlazuje všechny buňky těla, chrání před patogenními bakteriemi a zářením.

Vitamín E. Amarantový olej obsahuje aktivní formu vitamínu E (tokotrienol), jehož antioxidační a protizánětlivé vlastnosti jsou 40x vyšší než u běžných.

Fytosteroly. Přírodní látky, které jsou svým působením podobné hormonům. Používají se v lécích pro hormonální substituční terapii a také ke snížení cholesterolu v krvi.

Oblasti použití amarantového oleje

Po tisíce let byl amarantový olej považován za lidový lék, který se používal k hojení ran a popálenin, péči o pokožku a přidával se do jídla. A teprve ve dvacátém století si tento rostlinný tuk díky četným úspěšným studiím evropských, amerických a japonských vědců vysloužil uznání v klasické medicíně a stal se součástí komplexní terapie různých onemocnění.

V Rusku jsou protinádorové vlastnosti amarantového oleje studovány v Ruském výzkumném onkologickém ústavu pojmenovaném po něm. Profesor Petrov (Petrohrad). Výrobek byl testován v popáleninovém centru Chirurgického ústavu pojmenovaném po. Zde byly identifikovány Višněvského, jeho hojení ran a baktericidní vlastnosti. Ústav výživy Ruské akademie lékařských věd zkoumal vliv oleje na metabolismus lipidů, prevenci ischemické choroby srdeční, infarktu a mrtvice. A v USA vznikl celý „Amaranth Institute“, který studuje blahodárné vlastnosti rostliny a produktů z ní vyrobených.

ČTĚTE VÍCE
Proč zastřihovač vlasů špatně stříhá?

Kosmetologové doporučují amarantový olej pro hydrataci, výživu, omlazení, zlepšení celkového stavu pokožky a vlasů, jejich ochranu před škodlivými účinky ultrafialového záření, chladu a větru a také pro anticelulitidovou masáž. Amarantový olej je přitom vhodný pro jakýkoli typ pleti. Rychle se vstřebává a nezanechává žádný lesk ani lepivost.

Při pravidelném zevním používání amarantový olej:

  • tonizuje a zjemňuje pokožku, činí ji pružnější;
  • vyhlazuje vrásky, zabraňuje předčasnému stárnutí;
  • redukuje růžovku a celulitidu;
  • reguluje mazové žlázy;
  • léčí vyrážky a akné;
  • odstraňuje lupy, svědění, odlupování pokožky hlavy;
  • vyživuje a posiluje vlasy, snižuje vypadávání vlasů;
  • zabraňuje vzniku strií, zejména během těhotenství;
  • urychluje hojení různých poškození kůže a sliznic (rány, popáleniny, vředy, eroze, pooperační jizvy atd.).

Lékaři po celém světě uznali účinnost oleje při prevenci a léčbě kardiovaskulárních, onkologických, oftalmologických, infekčních a mykotických onemocnění, nervových poruch, hormonálních poruch, erozí, kolpitidy, tuberkulózy, svalové dystrofie, onemocnění pohybového aparátu atd. Příjem oleje je předepsán také během zotavení po chemoterapii.

Při pravidelném používání amarantový olej:

  • Podporuje srdce, čistí cévy od cholesterolových plaků.
  • Výrazně snižuje riziko ischemické choroby srdeční, infarktu a mozkové mrtvice.
  • Zabraňuje rozvoji zhoubných nádorů.
  • Zvyšuje výkon mozku – pomáhá vyrovnat se s bolestmi hlavy a nespavostí, zlepšuje paměť a pozornost.
  • Působí pozitivně na nervový systém a stabilizuje emoční pozadí.
  • Normalizuje krevní tlak.
  • Zlepšuje složení krve, zabraňuje tvorbě krevních sraženin.
  • Posiluje kostní tkáň, slouží jako prevence artritidy, osteochondrózy a osteoporózy.
  • Obnovuje funkci jater a ledvin.
  • Čistí střeva od odpadů a toxinů, potlačuje škodlivou mikroflóru.
  • Zrychluje metabolismus, podporuje hubnutí.
  • Zlepšuje činnost endokrinního systému.
  • Vyrovnává hormonální hladiny.
  • Působí příznivě na reprodukční systém žen a mužů: zabraňuje vzniku prostatitidy, erektilní dysfunkce a neplodnosti.
  • Pomáhá odstraňovat těžké kovy, dusičnany a další toxické látky z těla. Eliminuje vedlejší účinky léků.
  • Posiluje imunitu.
  • Zabraňuje rozvoji křivice u dětí.

Amarantový olej má jemnou oříškovou chuť a vůni. Přidává se do salátů, studené kuchyně, dezertů a pečiva. Produkt je ideální pro vegetariánské menu.

Důležité! Při zahřívání oleje se ničí prospěšné látky a vitamíny, které obsahuje. Proto se nedoporučuje výrobek zahřívat.

Jak používat amarantový olej: způsoby aplikace

Pro zvýšení imunity a prevenci nemocí: užívejte 1 čajovou lžičku amarantového oleje 2x denně 30 minut před jídlem v čisté formě nebo jako přísadu do salátu. Před použitím lahvičku s olejem protřepejte. Kurz se opakuje dvakrát ročně: na podzim a na jaře.

Kontraindikace: individuální nesnášenlivost přípravku, cholecystitida, gastritida, peptický vřed žaludku a dvanáctníku, zácpa, průjem, dysfunkce ledvin, problémy se srážlivostí krve, hypotenze (s opatrností).

ČTĚTE VÍCE
Je možné prořezávat fikus v zimě?

Těhotné a kojící ženy a děti do 7 let by měly olej užívat pouze po poradě s lékařem.

Důležité! Než si koupíte amarantový olej, pečlivě si přečtěte etiketu, abyste se ujistili, že je určen pro lidskou spotřebu. Olej označený jako „kosmetologický“ je nepoživatelný a může způsobit poškození těla, pokud je užíván perorálně.

Možnosti vnějšího použití amarantového oleje:

Pro hojení kůže poškození, zánět, dermatitida, olej se aplikuje na postižené místo dvakrát denně, nechá se 10-15 minut. Přebytečný tuk se odstraní ubrouskem. Můžete také vyrobit gázové obklady.

Na obličej a pleť. V malém množství lze amarantový olej aplikovat na pokožku jako samostatný produkt a také několik kapek přidat do krému, séra, sprchového gelu, tekutého mýdla a další domácí kosmetiky pro každodenní péči o obličej, ruce, a tělo.

Na vlasy. Aby byly vaše vlasy krásné a pevné od kořínků ke konečkům, aniž by padaly nebo se lámaly, přidává se amarantový olej do šamponů, kondicionérů, masek, aplikuje se na pokožku hlavy před mytím a také na konečky vlhkých vlasů ihned po sprše.

Při onemocněních sliznic. Pár kapek oleje se přidává do denní ústní vody při zánětech dásní, stomatitidě a dalších onemocněních úst a dásní. Pro erozi děložního čípku dělat koupele a aplikace s amarantovým olejem.

Podmínky skladování

Za studena lisovaný amarantový olej skladujte v uzavřené lahvičce na místě chráněném před slunečním zářením při teplotě nepřesahující +3. +6°C. Po otevření je nutné olej uchovávat v lednici.

Doba použitelnostiA: do 6 měsíců od data výroby. Po odvíčkování lahve – 30 dní.

Při porušení podmínek skladování ztrácí výrobek chuť a může být zdraví škodlivý.

Prim.: Článek je čistě informativní. Před použitím produktu si přečtěte pokyny a poraďte se se svým lékařem.

Amarantový olej se získává z amarantových fazolí (Amaranthus Caudatus), rychle rostoucí primárně jednoleté byliny s velkými listy a stonky, stejně jako malými květy, shromážděnými v hustých klasovitých květenstvích fialové barvy. Je známo více než 100 druhů této rostliny. Na Ukrajině je nejběžnějším názvem amarantu „shiritsa“. Existují i ​​další: aksamitník, axamit, kohoutí hřebínky, kočičí ocas, liščí ocas.

Je třeba poznamenat, že amarantový olej se nejčastěji získává metodou „lisování za studena“ – tato technologie vám umožňuje zachovat jeho biologickou hodnotu. Za 100% přírodní lze navíc považovat pouze olej získaný lisováním. Má příjemnou vůni a oříškovou chuť. Tento produkt se skvěle hodí do různých salátů, lze ho přidávat do pečiva, lze ho také smažit nebo dusit.

Staří Indové věřili, že amarant je schopen posílit lidskou mysl a tělo, a každodenní konzumace amarantových zrn byla tajemstvím rozvoje národa indických „supermanů“. Dnes se „zlaté zrnko boží“ (jak amarant nazývali staří Aztékové) pěstuje téměř na všech kontinentech: v Argentině, Ekvádoru, Bolívii a Guatemale, Mexiku, na Ukrajině a v Rusku a dokonce i v Jižní Africe. Předním producentem této rostliny je však domovina amarantu – Peru.

ČTĚTE VÍCE
Jaké typy rukávů existují?

Chemické složení a výživová hodnota

  • 5% kyselina linolenová (omega-3);
  • 49% kyselina linolová (omega-6);
  • 23% kyselina olejová (omega-9);
  • kyselina palmitová 19 %;
  • 4% kyselina stearová;
  • speciální forma vitaminu E, antioxidační vlastnosti jsou 40-50krát vyšší než obvykle;
  • vitamíny B2, B1, D, A;>
  • skvalen (8%) – olej, jehož obsah v amarantovém oleji je 4x vyšší než ve žraločích játrech;
  • minerály.

Takže složením mastných kyselin se amarantový olej blíží kukuřičnému oleji – oba produkty obsahují více než 50 % kyseliny linolové. Ale jedinečnost amarantového oleje je určena jeho dvěma dalšími složkami. Za prvé, vitamín E je v poměrně vzácné formě a je zvláště aktivní (proto je považován za nejsilnější antioxidant) a za druhé je skvalen. Posledně jmenovaná látka je nezbytnou složkou lidské kůže a aktivně se podílí na syntéze steroidů, včetně hormonů a vitaminu D. Skvalen pomáhá saturovat orgány a tkáně kyslíkem, má protirakovinnou a protinádorovou aktivitu, zvyšuje odolnost organismu vůči různým typům virů bakteriální a plísňové infekce a záření. Vysoká nutriční hodnota amarantového oleje je dána přítomností biologicky aktivních látek, jako jsou fytosteroly a fosfolipidy (převažující složkou je lecitin), ale i řady minerálních látek – železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík atd. .

Blahodárné vlastnosti oleje ze semen amarantu

Díky svému chemickému složení má amarantový olej bohatou škálu léčivých vlastností:

  1. Má antioxidační aktivitu. Amarant je ideální domácí lék na eliminaci volných radikálů (čištění pokožky), léčbu infekcí a snížení zánětu.(1)
  2. Zvyšuje imunitu. Amarant je doslova „nacpaný“ mnoha základními živinami, které přispívají k normálnímu fungování lidského těla. Amarantový olej obsahuje bílkoviny, sacharidy, vitamín K, riboflavin, vitamíny A, B6 a C a je výborným zdrojem kyseliny listové, železa a hořčíku. (2)
  3. Zlepšuje trávení. Amarant obsahuje více vlákniny a bílkovin než ostatní obiloviny. Díky vysokému obsahu vlákniny je amarantový olej ideální pro léčbu zácpy.(3)
  4. Normalizuje rovnováhu elektrolytů. Víme, že amarantový olej obsahuje mnoho minerálů, jako je železo, měď, hořčík, draslík, vápník a fosfor, které jsou klíčové pro udržení potřebné rovnováhy elektrolytů v našem těle. (4)
  5. Ideální produkt pro bezlepkovou dietu. Amarant je bezlepkový produkt, který pomáhá lidem trpícím celiakií. Poskytuje doporučenou denní dávku bílkovin a obsahuje více než 30 % bílkovin, které se nacházejí v jiných celých zrnech (jako je žito, rýže, pšenice nebo dokonce oves) (5). Hodnotu tohoto produktu lze posuzovat podle cenových indexů pro něj ve světě. Například v USA bude 10 ml amarantového oleje stát 18 dolarů. Ale na Ukrajině lze tento produkt zakoupit levněji, protože naše země ročně vysévá potravinářské a krmné odrůdy amarantu asi 10% všech osetých ploch
  6. Má anticholesterolové vlastnosti. Amarant je jednou z nejlepších potravin pro ty, kteří mají vysoký cholesterol. Amarant obsahuje tokotrienoly (druh vitaminu E), které jsou účinné při snižování hladiny cholesterolu. (6)
  7. Účinné v boji proti anémii. Amarant je bohatým zdrojem esenciálních živin a jedním z nejbohatších zdrojů železa.Amarantový olej stimuluje koagulaci a tím zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi. (7)
  8. Má antikarcinogenní účinek. Amarant obsahuje speciální aminokyselinu – lysin. Lysin zase obsahuje živiny a minerály, jako je hořčík, železo, fosfor, draslík a vitamíny C a E, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle, které způsobují tvorbu rakovinných buněk. (8)
  9. Předchází kardiovaskulárním onemocněním. Amarantový olej je bohatým zdrojem fytosterolů, které pomáhají snižovat krevní tlak a v důsledku toho pomáhají předcházet mnoha komorbiditám hypertenze. (8)
  10. Zabraňuje osteoporóze. Amarant je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku. Bylo zjištěno, že konzumace amarantového oleje snižuje riziko nedostatku vápníku a následně snižuje riziko onemocnění kostí, jako je osteoporóza a revmatoidní artritida.
  11. Pomáhá zlepšit vidění. Amarant je bohatým zdrojem vitamínů A a C. Tyto vitamíny jsou již dlouho známé jako základní živiny, které pomáhají zlepšovat zrak.
  12. Zabraňuje šedivění vlasů. Amarantový olej má mnoho výhod nejen pro tělo, ale také pro pokožku a také vlasy. Pomáhá předcházet vypadávání vlasů a ošetřuje lámavé vlasy a také zabraňuje předčasnému šedivění vlasů.
ČTĚTE VÍCE
Jak vypadá plíseň nehtů na palci u nohy?

Blahodárné vlastnosti oleje ze semen amarantu

  • Doporučuje se při mnoha onemocněních kardiovaskulárního systému, včetně aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, hypertenze a cévních mozkových příhod.
  • Tento přípravek se také doporučuje k léčbě pacientů s následujícími diagnózami: kolitida, žaludeční a dvanáctníkové vředy, gastritida, cirhóza jater, virová a alkoholická hepatitida.
  • Účinné na různé kožní léze: prodloužené hojení vředů, popálenin, suchého ekzému, lupénky, dermatitidy.
  • Tento léčivý olej se úspěšně používá v radiační terapii. Pokud je amarantový olej natřen na oblast kůže, kde se nachází nádor, lze dávku do určité míry zvýšit, aniž byste se museli obávat popálenin. Použití tohoto produktu v potravinách, před i po chemoterapii nebo radiační terapii, výrazně urychluje rekonvalescenci pacienta.

Jak užívat amarantový olej?

První metoda: 1-3 polévkové lžíce 30-60 minut před jídlem;

Druhá metoda: 1-2 polévkové lžíce během dne s jídlem;

Minimální preventivní kúra je 1 litr. Roční chod jsou 4 litry.

Tento přípravek by měl být skladován v uzavřené lahvičce na tmavém a suchém místě při teplotě do 25 ° C. Po prvním použití by měl být amarantový olej skladován v chladničce, kde si uchová své vlastnosti maximálně měsíc.

Amarantový olej v kosmetologii

Amarantový olej na pleť: podporuje regeneraci (obnovu) a omlazení pleti, což z něj dělá vynikající nástroj pro péči o zralou, mdlou a unavenou pleť s nízkou elasticitou. Amarantový olej lze použít jako přírodní opalovací krém pro tělo a tento léčivý olej pomůže rychle obnovit suché a popraskané rty.

Pleťová maska ​​vyrobená ze lžičky amarantového oleje, lžičky medu a jednoho žloutku má omlazující tonizující účinek. Pro posílení vlasů se doporučuje použít stejnou masku, pouze místo medu by měl být přidán koňak.

Amarantový olej na masáž: masáž tímto přípravkem je velmi účinná při formování postavy a hubnutí. Během procedury aktivně působí na podkožní tukovou vrstvu pokožky, zvyšuje průtok krve, což zase napomáhá lepšímu vstřebávání aktivních složek oleje a odstraňování toxinů, což vede ke znatelnému snížení objem tukových buněk. Postava se stává štíhlejší a silueta jasnější.

Použití amarantového oleje při vaření

  • Amarantový olej může nahradit jakýkoli rostlinný olej: lze ho smažit, přidávat do pečiva, používat při přípravě prvního a druhého chodu;
  • používá se jako dresink na saláty a vinaigretty;
  • Můžete ho přidat do jakékoli kaše místo smetanové a tím „zdravější“ svůj jídelníček.
  • Patří mezi dietní a zdravé potraviny. Při tepelné úpravě ale ztrácí některé ze svých prospěšných vlastností.
ČTĚTE VÍCE
Jak správně aplikovat Rub?

Kontraindikace

  • akutní nebo chronická cholecystitida
  • pankreatitida
  • žlučové kameny

Během prvních dnů používání tohoto přípravku se v některých případech může objevit mírná nevolnost nebo závratě. Tyto příznaky jsou výsledkem aktivního nasycení těla kyslíkem.

  1. Andrásofszky E, Szöcs Z, Fekete S, Jelenits K. Hodnocení nutriční hodnoty rostliny amarantu. I. Syrové a tepelně upravené zrno testováno v experimentech na rostoucích krysách/ Acta Vet Hung. 1998;46(1):47-59.
  2. Fannie I. Parra-Cota, 1 Juan J. Peña-Cabriales, 1 Sergio de los Santos-Villalobos, Norma A. Martínez-Gallardo, 1 a John P. Délano-Frier Burkholderia ambifaria a B. caribensis podporují růst a zvyšují výnos v Amarant zrna (Amaranthus cruentus a A. hypochondriacus) zlepšením příjmu dusíku rostlinami/ PLoS One. 2014; 9(2): e88094.
  3. http://wheat.pw.usda.gov/ggpages/topics/celiac.html
  4. http://www.science.gov/topicpages/p/palmer+amaranth+amaranthus.html
  5. De la Barca AM1, Rojas-Martínez ME, Islas-Rubio AR, Cabrera-Chávez F. Bezlepkové chleby a sušenky ze syrové a pražené amarantové mouky s atraktivními technologickými a nutričními vlastnostmi Plant Foods Hum Nutr. září 2010;65(3):241-6.
  6. Berger A1, Gremaud G, Baumgartner M, Rein D, Monnard I, Kratky E, Geiger W, Burri J, Dionisi F, Allan M, Lambelet P. Vlastnosti amarantového zrna a oleje u křečků snižující hladinu cholesterolu. Int J Vitam Nutr Res. únor 2003;73(1):39-47.
  7. Macharia-Mutie CW, Moretti D, Van den Briel N, Omusundi AM, Mwangi AM, Kok FJ, Zimmermann MB, Brouwer ID u keňských předškolních dětí. J Nutr. září 2012;142(9)
  8. Martirosyan DM, Miroshnichenko LA, Kulakova SN, Pogojeva AV, Zoloedov Aplikace VIAmarantového oleje pro ischemickou chorobu srdeční a hypertenzi Lipids Health Dis. 2007. ledna 5;6:1.

Autor článku: Antonova I.G. (docent KNRTU)

Datum zveřejnění: 25

Datum aktualizace: 21. 11. 2022

Držitel autorských práv: Deluxe Spice Shop

Komentáře k článku

    Galina 21: Moc děkuji za článek! Vše je srozumitelně napsáno, vlastnosti, na jaké příznaky se dá použít. Super! Odpovědět ->